MyBusiness

MyBusiness

Így olvass hatékonyan, minden helyzetben!

2021. november 26. - MyBusiness.blog.hu

 

Üzletemberként bizonyára Te is rengeteg elolvasandó anyaggal találkozol egy nap - emailek, tervezetek, szerződések stb. - valamint reméljük, hogy a fejlődésed érdekében is gyakran veszel könyvet a kezedbe. Ezt a blogcikket azért írtuk, hogy segítsünk Neked eligazodni a különböző olvasási technikák útvesztőjében, amelyek előfordulhat, hogy néha Téged is csapdába ejtettek eddig, ha éppen gyorsan, vagy nagyon alaposan kellett volna elolvass egy adott szöveget! Az alábbiakban kiderül, mit és hogyan olvass a valódi hatékonyságért!

4355f16c-030b-4df1-b5ea-7b23ea8d5641_1_201_a.jpeg

 

Az olvasásnak alapvetően 4 fajtája létezik. Mindegyik más, a különböző módszereket pedig eltérő helyzetekben érdemes alkalmaznod. Cikkünkben ezeket a típusokat fogjuk bemutatni Neked, amelyeket felhasználva mindig a helyzetnek megfelelő technikát választhatsz! 

 

 

  • Áttekintés

 

Az áttekintést, néha lényegi olvasásnak is nevezik. Ilyenkor megpróbálod átfogóan nézni az anyagot, hogy megértsd annak a fő gondolatait. Ezt általában egy magazinnál vagy újságnál szokás csinálni, hogy gyorsan kiválaszthasd azokat a cikkeket, amelyekbe érdemes mélyebben belemerülnöd. 

Az áttekintés alkalmazásával sok időt takaríthatsz meg, hiszen az agyad csak a legfontosabb részeket ragadja ki a szövegből. Azonban ennek a módszernek a hátulütője az, hogy az így befogadott információk nem raktározódnak el sok időre. Úgyhogy, ezt tényleg csak akkor válaszd, ha biztos vagy abban, hogy a sorok között nem lappang olyan tudás, amire a későbbiekben szükséged lehet! 

 

 

  • Szkennelés

 

A szkennelés az áttekintésnél még felületesebb olvasást takar. Ebben az esetben a szemed villámgyorsan átfut a mondatok halmán, aminek a célja a legegyszerűbb, előre meghatározott információk megszerzése. Ezt akkor érdemes alkalmazni, ha például egy katalógusban, weboldalon egy konkrét terméket keresel. Ilyenkor az agyad csak szavakat és kifejezéseket fog kutatni, amelyek válaszul szolgálnak a felmerülő kérdésekre. 

Ezzel a technikával is rengeteg időt spórolhatsz meg, továbbá megkímélheted magad a felesleges információktól. Természetesen, akárcsak az áttekintés során, itt sem fogsz lényegi tudásra szert tenni. Tehát ezt a módszert akkor használd, ha valamit nagyon határozottan meg akarsz találni!

 

open-book-smiley-cup.jpg

 

 

  • Intenzív olvasás

 

Az intenzív olvasás sokkal időigényesebb, mint a szkennelés vagy a lényegi áttekintés. Ezt legtöbbször a diákok alkalmazzák, mivel ezzel a módszerrel érhető el leginkább, hogy az elolvasott szövegből sok mindenre emlékezz. Azonban, az agy a rengeteg információt nem fogja tudni teljes egészében feldolgozni, úgyhogy az így szerzett tudás rövid időn belül a feledés homályába fog veszni. 

Tehát ez a technika rendkívül előnyös lehet akkor, ha egy fontos vizsgára vagy egy olyan eseményre készülsz, ahol szinte szó szerint kell visszamondanod az olvasottakat. Viszont, ez több órádat fogja igénybevenni. 

 

 

  • Extenzív olvasás

 

Ez az olvasásnak azon fajtája, amit élvezetből csinálsz, a kedvenc vagy egy számodra érdekes könyvvel, lefekvés előtt vagy a kádban, egy pohár borral a kezedben.

Ilyenkor a teljes figyelmedet az olvasásra szenteled, így teljes mértékben képes vagy elmerülni a szavak világának izgalmaiban. Mivel nem kényszerből próbálod az agyadba vésni az olvasottakat és nem sietsz, a nehezebben megérthető szövegek és kifejezések is megmaradnak hosszabb távon. Ez ugyan időigényes, de ez nem érződik tehernek, ugyanis ilyenkor érvényesül az olvasás minden pozitív hatása! 

 

Természetesen, az ember általában ösztönösen képes kiválasztani a megfelelő módszert. Azonban, itt is hasznodra válhat, ha tudatosan vagy képes választani a technikák közül, ugyanis, ha ezerke odafigyelsz, akkor egyre hatásosabban fogod tudni leszűrni a lényeget!



A bejegyzés trackback címe:

https://my-business.blog.hu/api/trackback/id/tr1716765630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása