MyBusiness

MyBusiness

A legjobb tippek a munkahelyi stressz leküzdésére!

2022. február 22. - boldizsar07

A stressz a mindennapi élet egyik kellemetlen velejárója. Egy közelgő határidő, egy rosszul elvégzett feladat vagy egy szúrós megjegyzés is képes kizökkenteni minket a komfortzónánkból, a munkahelyünkön. Fontos, azonban tudnunk, hogy a nagy projektek - de még a kisebb feladatok is – valamekkora stresszfaktort mindig hordoznak magukban. Egy rátermett csapatvezető, viszont képes megoldani, hogy a pánik ne nyomja rá a bélyegét a „közhangulatra”. De milyen praktikákat érdemes bevetnünk? Cikkünkben elhoztunk néhány bombabiztos tippet, amelyekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az iroda továbbra is gyomorgörcs-mentes övezet lehessen.

Mit tegyünk, ha a pánik átvette az irányítást?

 

Az emberekben akkor kezd el növekedni a stressz, amikor a teljesítménykényszer meghaladja a képességüket. A szorongás gyakran a munkahelyek irreális elvárásainak köszönhető, emiatt pedig hamar alábbhagyhat a kezdeti lendület. A konfliktusok is jóval könnyebben elharapódznak, ha lelkileg kimerült alkalmazottak zörrennek össze. Ilyen esetekben válaszút előtt találjuk magunkat:

  • vagy szemet hunyunk a kialakult helyzet fölött,
  • vagy a sarkunkra állunk és igyekszünk megoldást keresni.

 

Míg az előbbi lehetőség a „gyengék fegyvere”, addig az utóbbihoz már valódi vezetői képességek szükségesek. Ha szeretnéd újra a kezed közé venni a gyeplőt, a következő aranyszabályokat mindenképpen tartsd észben, és így könnyebben felülkerekedhettek a csapatoddal, a kialakult stresszhelyzeteken.

A testmozgás és a friss levegő fontossága

 

A hosszadalmas ülőmunka és a bezártság-érzet hamar leszívják az ember energiatartalékait. Nem véletlen, hogy az általános iskolák diákjainak, a tantermi órák között, a szünetekben kötelező az udvaron tartózkodniuk. A kellő testmozgás a szabad levegőn ugyanis:

 

  • Serkenti az agyműködést.
  • Csökkenti a depressziós tüneteket.
  • Friss oxigénhez juttatja a szervezetet.
  • Fokozza a vérkeringést és az anyagcserét.
  • Átmozgatja az ülés során elgémberedett izmokat.
  • Elősegíti a boldogsághormon-termelődését.

 

Naphosszat sorolhatnánk a testmozgás, szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait, és vitathatatlan, hogy az irodai alkalmazottaknak is nagy szükségük van rá – főleg az intenzívebb, pörgősebb időszakok alkalmával. A következő tippek közül némelyik ugyan meglepő lehet, de annál hatékonyabban hívhatjuk elő velük újra, a rég elveszett harmóniát:

 

  • Rendezzünk „lépésszámláló versenyt”, a telefonok fitnesz-applikációi segítségével.
  • Kerítsünk minél több alkalmat arra, hogy kint lehessünk – például ebédeljünk a szabadban.
  • Rendezzünk tematikus sportnapokat és versenyeket, ahol az alkalmazottak összemérhetik a tudásukat.
  • Havonta legalább egyszer hívjunk be az irodába egy jógaoktatót, és végezzük együtt az előírt gyakorlatokat.
  • Készítsünk ki az irodában minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, amit kedvünkre rágcsálhatunk munkavégzés közben.

TILOS megúszni a csapatépítőket!

 

Az alkalmazottak akkor tudnak 100%-ig, súrlódásmentesen együttműködni, ha nem csak kollégaként, hanem cimboraként, esetenként, akár bajtársként is tekinthetnek a másikra. Ennek érdekében, legalább félévente célszerű megszervezni egy csapatépítőt, ahol leomolhatnak a munkát gátló, szociális falak. Meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy néhány ilyen összejövetel után, mennyivel olajozottabban fog zakatolni a gépezet.

Alakítsunk ki „nyugiszobát”!

 

Az állandó stresszhelyzet gyorsan a teljesítmény rovására mehet, ezért érdemes mielőbb kialakítanunk egy olyan „sarkot” vagy helyiséget, ahol egy kis időre megszabadulhatunk a vállunkat nyomó terhektől. Egy bekészített csocsóasztal, egy kávégép, vagy esetleg egy masszázsfotel csodákat tesz az emberek lelkével és mentalitásával, ezért érdemes minél több olyan eszközt biztosítani ebben a frissen kialakított „pánikszobában”, amely az alkalmazottak kényelmét szolgálja.

 

Fogadd meg ezeket a tanácsokat, és le fog esni az állad, hogy mennyivel könnyebben fogtok túllendülni a megpróbáltatásokon!

A bejegyzés trackback címe:

https://my-business.blog.hu/api/trackback/id/tr3017727514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása