MyBusiness

MyBusiness

A home office 7 komoly hátránya, ami a munka színvonalára is rányomhatja a bélyegét

2021. november 18. - MyBusiness.blog.hu


Az elmúlt 2 évben többször is át kellett állni a kötelező, otthoni munkavégzésre. Ez nagyon megosztotta a munkavállalókat, véleményük és hatékonyságuk terén is. Sokaktól hallhattuk például, hogy milyen nagyszerű dolog távolról, önállóan és saját ütemterv szerint dolgozni, mások szerint, azonban karrierjük legmélyebb időszakát élték meg ebben az időszakban. A kényelmi és érzelmi szempontokon túl, azonban a munkavégzés színvonalát is érdemes megvizsgálni, ha home office-ról van szó.

grovemade-rvpde41lyba-unsplash.jpg

1, Társaság és csapatmunka hiánya

Az ember társas lény, nem tud és nem is szeret egyedül élni. Ezt bizonyítja az is, hogy egyes alkalmazottak pozitív véleménye ellenére (nagyon élvezték, hogy egyedül dolgozhatnak a munkahelyi zavaró tényezők nélkül), a legtöbb embernek nehezére esett ez a felállás. Együttműködésre csak a számítógép képernyőjén keresztül volt lehetőség, és könnyen érezhették magukat magányosnak az otthon dolgozók. Az alkalmazottak videohívásokon és konferenciákon keresztül csatlakozhattak egymáshoz, de ezek a megoldások messze nem voltak olyan hatékonyak, mint személyesen összeülve, együtt ötletelni a problémákon. 

 

2, Motiváció hiánya

Könnyen elveszthetjük a motivációnkat, ha egy nehéz helyzetbe kerülünk, és ez veszélyeztetheti a kívánt üzleti eredmények elérését is. A külső motiváció nagyszerű forrása lehet, ha egy irodában dolgozunk a munkatársainkkal, akikkel közös célunk van. A rengeteg történés és a beszélgetések mind pozitívan hatnak ránk.  Otthoni munkavégzés esetén pótolhatatlanok ezek a természetes interakciók és a társas kapcsolatok biztosította lendület.

A motiváció hiánya megnehezítheti a munkavállalók életét, és hátrányosan befolyásolhatja az eredményességet. Bár az önmotiváció bizonyos mértékig működik, ez nem mindig elegendő.

 

3, Nem ellenőrzött munka

Egyedül dolgozni nehéz feladat. A home officeban lazultak az átvizsgálási módszerek és folyamatok, jellemzően saját maguk ellenőrizték a munkájukat a dolgozók. Az önszabályozás nehéz feladat, és így a kiadott munka minősége is az alkalmazottak belátásán nyugszik.

Továbbá otthon, felügyelet hiányában, hajlamosak vagyunk több szünetet tartani, ami hosszabb és kevesebb munkaidőt eredményez. Míg a munkahelyen állandóan emlékeztetnek arra, hogy jó úton járjunk, és hatékonyan, eredményesen teljesítsünk, az otthoni környezetben teljesen más a munkamorálunk. 

 

jason-strull-kq0c6wteglo-unsplash.jpg

4, Irodai eszközök hiánya

Egy, a munkahely felszereltségéhez hasonló, otthoni iroda létrehozása a legtöbb ember számára nem elérhető. A csúcskategóriás laptopokról/számítógépekről, a nagy sebességű internetkapcsolatról és más berendezésekről, például nyomtatókról a legtöbb esetben le kellett mondaniuk az otthon dolgozóknak. Ez ismét a hatékonyság és a színvonal rovására ment. Továbbá a home officeban történő munkavégzés esetén problémát jelenthet az érzékeny vállalati dokumentumokhoz való hozzáférés is.

 

5, Zavaró tényezők

A home office magával hozta a munka és a magánélet összemosását. Ahol eddig pihentünk, most ott kellett teljesítenünk, legjobb tudásunk szerint. Ez semmiképp nem egészséges és sokak számára okozott zavart. A család körében, kiváltképp, ha gyerekek is vannak, a fókuszált munkavégzés szinte lehetetlenné vált a szülők számára. 

 

6, Kiégés

A rugalmas munkaidő a home office egyik legnagyobb előnye. Lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy kényelmük szerint szervezzék a napjaikat. Ez azonban hátrányt is jelenthet egyesek számára, ugyanis vannak, akik elfelejtik a munkaidő és az otthoni élet közötti különbséget. Ez a szükségesnél hosszabb munkavégzéshez vezethet; ami egyenes útként tárul az alkalmazottak kiégése és a további stressz elé. Ezzel szemben az irodában végzett munka segít meghúzni a határt a szakmai- és a magánélet között.

 

7, Csökkentheti a produktivitást

A home office nehezíti a koncentrációt és a hosszú távú érdeklődést a munka iránt. Ezenkívül az alkalmazott elszigeteltnek érezheti magát, és emiatt nem lesz kellően motivált ahhoz, hogy produktív munkát végezzen. 

home-office-with-computer-shelf.jpg

Összegzésképp, a népszerű mondás itt is érvényesül; semmi sem tökéletes. Mindennek megvan a maga előnye és hátránya, de mindenből a legjobbat kell kihoznunk. Néhány ember számára ugyan kényelmes otthonról dolgozni, de a legtöbben azt tartják ideálisnak, ha bejárhatnak a munkahelyükre, leülhetnek a szeretett irodai székükre, és találkozhatnak a munkatársaikkal.

Reméljük, hogy nem fog visszatérni a kötelező home-office, azonban, ha mégis, akkor ez a blogcikk minden cégvezetőnek nagy segítséget jelenthet. A felsorolt pontokra megoldást találva, a home office is válhat teljes értékű munkavégzéssé, és így nem törvényszerű a bevétel vagy a színvonal drasztikus csökkenése. 



A bejegyzés trackback címe:

https://my-business.blog.hu/api/trackback/id/tr9716758400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.11.19. 08:59:06

1. Ha valóban munkahelyen dolgozol, akkor az idõd 95%-át a monitorod elõtt töltöd, esetleg meetingelsz. Az más kérdés, ha olyan a melóhely ahol az idõ 95%-ában Jucika kávézgat, cigizget Jenõkével, és a seggnyalás/intrika az ami kitölti a munkaidõ nagy részét. Dolgoztam ilyen helyen is, de mára ez már elég ritka. És kerülendõ.

2. Ha nincs motiváció akkor szar a vezetés. A motivációt nem az adja hogy naponta találkoztok a fõnökkel aki megsimizi a buksitokat. És pláne nem - ami azért inkább jellemzõ kis hazánkban - hogy az openoffice-ban tojótyúkok módjára összezsúfolt irodában bámulja a beosztottak nyakát és idõnként elõveszi a korbácsot ha nem elég intenzív a billentyûzet kattogása.

3. Pláne szar a vezetés. Viszont ebbõl a szempontból a bennülés sem igazán számít, ha nincs korrekt módon ellenõrizve a teljesítmény akkor tényleg nincs motiváció, de akkor benn sem halad semmi, mert onnantól kezdve nem az a fontos hogy dolgozzon az illetõ, hanem az, hogy elfoglaltnak tûnjön.
Szintén a kerülendõ munkahely kategória. Legalábbis ha munkával akarsz érvényesülni és nem a "softskillekkel". Mert ilyen helyen munkával nem fogsz.

4. A cég általában biztosítja a számítógépet. Nyomtatni addig sem nyomtattam a cégnél max. 1-2 oldalt évente. Amúgy van itthon nyomtató/scanner, ez amúgy sem egy annyira szabad szemmel látható tétel, de a különféle hivatalok szempontjából sokkal lényegesebb hogy el tudjak küldeni egy kinyomtatott / bescannelt levelet mint hogy azt az évi egy-két oldalt kinyomtassam.

5. Ez igaz lehet, pláne ha valakinek nem lakása van csak egy skatulya ahová éjszaka beteszi magát aludni.

6. Hidd el, a melóhelyen dolgozva is pont ugyanúgy ki lehet égni. Sõt, még inkább, mert ott még benne van az is amikor éjfélkor próbálsz taxit fogni ami hazavisz.

7. Ja. A munkára koncentrálást az könnyíti meg, hogy a jobbra ülõ szomszéd az asszonnyal telefonál, a balra ülõ szomszéd egy indiánt idomít a világ túlsó oldalán, az elõtted ülõ üzleti ügyben meetingel, a mögötted ülõ kolléga három másiknak magyaráz el egy problémát, csak a zaj miatt nagyobb hangerõvel, és közben páran elmennek melletted beszélgetve kávézni, mások meg vissza. Tényleg roppant produktív.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2021.11.19. 09:29:16

@midnight coder: Pont így. A HO ellen azok ágálnak a legjobban akik 1. utálnak otthon lenni a családdal. 2. nem tűnik fel a hiányuk senkinek, mert semmit sem csinálnak, így aztán haszontalannak érzik magukat.

Alick 2021.11.19. 09:56:03

@midnight coder: +1
A kollégák csevegése és lábszaga a legkevésbé sem hiányzik.
A munkahelyen kívüli szocializáció előnye, hogy a társaságot én válogatom meg.
(Talán még arra is érdemes kitérni, hogy a HO és a távmunka nem teljesen egymást lefedő halmaz.)

Exploiter 2021.11.19. 09:58:14

A HO csak egy újabb eszköz, amivel a társadalmat végletesen lehet atomizálni, szétszakítani és elpusztítani, emberek tömegeit demoralizálni és biorobot szintre süllyeszteni.
Feladat bemegy, megoldás kijön, emberi kapcsolatok és valódi közösségek nélkül.
Most már tényleg csak egy sor vagy egy excel táblában, költség / haszon érték, meg egy név.
De legalább sokkal egyszerűbb lesz automatizálni, mindegy, hogy a túloldalon ember ül, vagy egy cloud service endpoint, amint a költség olcsóbb, elég levélben megírni, hogy ki vagy rúgva, nem kell fárasztani magát senkinek az érzelgősködéssel.

midnight coder 2021.11.19. 10:34:05

@Exploiter: Nem teljesen mindegy, hogy levélben írják meg hogy ki vagy rúgva, vagy behív a fõnök hogy ideje új kihívások után nézned? Nyugodt lehetsz, ha a cégnek nem éri meg, akkor így is, úgy is ki leszel rúgva. És azoknál akik a kirúgásról döntenek, valóban csak egy sor vagy az excel táblán, vagy még annyi sem - igazából az egész magyarországi részleg az ami egy sor. Aztán a fõnök vagy a rátermett de kevésbé szociális, vagy a kutyaütõ de kiváló seggnyalási képességgel rendelkezõ kollégát küldi el - kérdés az, hogy vajon melyik a jobb.

A munkahelyi kapcsolatok amúgy sem túl erõsek. A legjobb haver a csapatépítõn két hét múlva simán elmegy 20%-kal nagyobb fizuért vagy mert nálatok be kell járni, a másik helyen meg full homeoffice van. Mert hogy az átlagpolgárnak a beutazás olyan napi két óra még Pesten belül is - kinek több, kinek kevesebb, de átlagban kb ez van - ami azt jelenti, hogy hetente úgy átlag egy napot tölt az átlagpolgár utazással, amit nem fizet ki neki senki, a szabadidejébõl megy, mert hogy a BKV-zás vagy a csúcsforgalomban rohadás nyilván rekreációs tevékenység.

midnight coder 2021.11.19. 10:38:16

A másik dolog, hogy a bejárás, illetve a csapatépítõk és más dolgok kb. addig lehetnek akár pozitív dolgok is, amíg fiatal vagy, és az élet = haverok, buli, fanta (vagy töményebb ital :-)). Aztán amikor már bejön a család, gyerekek, stb. akkor már kevésbé jó ez. Akinek amúgy szar lehet még a HO az az a macskásnéni akinek nemigen van élete, és ezt a munkahelyre járással próbálja pótolni, mert azt hiszi hogy az 5 perces beszélgetés a kv mellett valóban barátság.

Thomas P. Johnson 2021.11.19. 10:55:12

A legjobb a hibrid módszer, tehát be is lehet járni és otthon is lehet maradni.
Nyilván ehhez rugalmas vezetés kell, ami kb. sehol sincs meg...

midnight coder 2021.11.19. 11:00:21

@Thomas P. Johnson: Dehogy nincs. Csak a hazai cégeket kell elkerülni. De azokat amúgy is.

umleitung 2021.11.19. 11:17:23

Engem mondjuk érdekelne, hogy kit mivel lehet motiválni. Mert az ok, hogy buksisimogatással nem lehet, de szerintem pénzzel sem nagyon. Egy darabig működik, de utána az sem.

CyberPunK 2021.11.19. 12:01:40

@umleitung: Egyénfüggő. Engem speciel érdekes feladatokkal, amikre van elég idő, hogy ne csak gyányoljak valamit, de én még nem gyűlölöm a szakmámat. Ja, a pénz az kardinális kérdés, mert ha hiányzik az a motivációs faktor, akkor majd az új főnököm fog élni vele.

Exploiter 2021.11.19. 12:10:41

@midnight coder:

Ezt a részt értem.
De abban igazad van, hogy én is túl komolyan vettem a munkám régen, csak mivel számomra igazából emberi kapcsolatok nélkül nincs motiváció, jövőre majd keresek egy olyan céget, ahol van még valami emberi közösség. Aztán persze lehet, h nem maradt ilyen. Akkor végre lehet, h ideje elkezdeni másképp látni az életet, letudni egy-két órában a napi munkát és játszani a gyerekkel.

xyyyxyxyyxyxyyx 2021.11.19. 12:23:31

Én kb. 20 éve otthonról dolgozom, és szerintem a home office az emberiség legnagyobb találmánya a szeletelt kenyér után. Viszont megértem a sok birka ismerősömet is, akinek hiányzik a nyáj és a közös bégetés.

Alick 2021.11.19. 16:20:50

@Exploiter: Sok olyan munkakör van, amely személyes kapcsolatokon alapul és nem lehet home office-ban végezni. Más munkakörök esetében viszont kifejezetten zavaró, ha a munkavégzés helyiségében más emberek is téblábolnak.
Láttam már olyat, hogy a programozó egyszerűen leütötte a HR-es munkatársat, mert intenzív figyelmet igénylő kódolás közben ismételten csesztette. :)
Közösséget építeni pedig nem feltétlenül munkahelyről kell.

midnight coder 2021.11.19. 16:37:37

@umleitung: Sok minden. Pl. nyilvános elismerés az éves összejöveteleken - akár online is - az egyes csapatok, akár az egyes kiemelkedõ csapattagok esetén. Az is jól hangzik amikor tudod hogy a csapatod jól teljesített, az ügyféltõl pozitív visszajelzés jött, de az is amikor te külön meg vagy említve. Aztán, ha kb. tudod hogy mi várható a cég életében, jó ha tudod hogy egy év múlva is meglesz :-), illetve ha érdekes feladatok vannak a láthatáron. Aztán szintén motiváló lehet, ha nagyobb teljesítmény esetén több felelõsséggel járó feladatot kapsz, illetve nagyobb szabadságot egyes szakmai döntések meghozatalában. Egy seniornak nyilván nagyobb a szava, de az is fontos, hogy ha egy kezdõ jön elõ egy jó ötlettel azt is értékejék és elfogadják. Eleve fontos a támogató légkör. És az a jó vezetõ aki ezt online is gond nélkül megcsinálja.

A magyar cégeknek az az egyik legnagyobb baja szerintem, hogy a vezetõk általában nem vezetõk, hanem ügyes szakik, akik teszem azt iszonyú jó programozók, ha az én szakmámnál maradunk. Csak attól mert te jó programozó vagy, még nem biztos hogy jó vezetõ is - sem szakmailag, sem emberileg. Én Pl. soha nem törekedtem arra hogy vezetõ legyek - pont azért, mert tudom magamról hogy nem vagyok alkalmas emberek irányítására. Ettõl még a jó fejlesztõ vagyok, de ha a cégnél valaki menedzsert csinálna belõlem, akkor veszítenének egy jó fejlesztõt, és nyernének egy pocsék menedzsert. Amúgy egyébként kis hazánkban, ahol azért a fizuk még nem nyugatiak, a pénz sem annyira elhanyagolható szempont.

midnight coder 2021.11.19. 16:40:08

@Alick: "Láttam már olyat, hogy a programozó egyszerűen leütötte a HR-es munkatársat, mert intenzív figyelmet igénylő kódolás közben ismételten csesztette."

Ott azért már kicsit túl lett tolva ez az antiszociális dolog. Ugyanakkor valóban elég pocsék dolog, ha programozás közben nagy a háttérzaj. Egy szintig ki lehet a dolgot védeni fülessel és zenével, de nekem eléggé megfájdul a fülem pár óra után. És szerintem a hallásnak sem tesz jót hosszabb távon.

RoxyCRX 2021.11.19. 16:44:29

Ez az írás azért jött létre, mert az emberek egyre inkább az olyan munkahelyeket keresik ahol van lehetőség hibrid munka végzésre. Ezért a bloggert megbízta pár begyöpösödött agyú cég vezetője, hogy nyomja a home office elleni rizsát. Én pl. 3 napot vagyok az irodában és 2 napot otthon. Pont kurvajól elvagyok ha otthonról dolgozom. Igazából semmivel sem teljesítek többet ha bent dolgozom. Pontosabban vanak feladatok amiket csak az irodából tudok megoldani, de erre a 3 nap bőven elég (sok is). A kutya faxa nem ellenőrzi az irodai munkát sem, otthon meg pláne nem. Egy dolog a fontos : Amit kell csinálni az el legyen végezve rendesen. Az egész rajtam múlik, hogy osztom be az időmet. Érdekes, de a cég megállapította, hogy a hibrid munkavégzés mindenki számára sokkal jobb, mert nem kell csak sokkal kissebb irodát fentartani a dolgozóknak, az emberek jobban dolgoznak otthonról. Nem kell pl akkora biztonsági szolgálat..stb. A dolgozók pénzt spórolnak az utazáson, nem kell mindennapra bébiszitter a gyerekhez, kényelmesebb otthoni körülmények között dolgozni mert, ha akarok felállok és kimegyek a konyhába enni / inni amikor akarok és én döntöm el mikor állok fel szünetelni kicsit.
Szóval ez az írás egy bullshit.

Nancsibacsi 2021.11.19. 16:44:50

A HO működik. Vannak rossz veztetők, akik keresik a hátrányait, de valójában a HO-nak NINCS hátránya irodai munkavégzés során. A felsorolt 7 pont egyike se valós:
1. Van család, barátok, illetve van kötetlen chat a munkatársakkal. PONT ELÉG.
2. Motiváció=pénz - ezért fölösleges bejárni. Ha ez nincs meg, a vezető alkalmatlan.
3. Eddig is fájlokat hoztam létre - azt vajon hogy ellenőrizték? Ha a HO miatt nem ellenőrzik a munkámat, akkor a vezető alkalmatlan.
4. Irodai munkavégzéshez nem kell erős gép, de laptopon dolgozunk, amit hazaviszunk. Eleve távoli asztalon dolgozunk bentről is, mert shared desk van. Otthoni net gigabites digi, pár 1000 Ft-ért, de mobilnet is elég (az a backup).
5. Bölcsi, óvoda, suli.
6. Egyéni balfékség. Ezzel szemben viszont ott a lehetőség, hogy hétközben kimosok, és ami erre elmegy idő nettó 1 óra azt pótolom a nap végén.
7. Számokkal alátámasztott tény, hogy nem. Idén 2 hetet voltunk bent, tavaly ennyit se, és a cég számai jók.

Ami viszont előny:
1. Nincs zavaró csevegés, telefonok, stb.
2. Nincs furkálódás. Akivel nem dolgozom úgy itt hagyja a céget, hogy észre se veszem csak 1 év múlva.
3. Van nyugalom, lehetőség mélyebb problémákon gondolkozni.
4. Kisebb irodát kell bérelni - megtakarítás.
5. Sokkal egyszerűbb egy megbeszélést szervezni, mert behívjuk 1 szobába akinek jönnie kell, képernyő megosztása, és csá. Ráadásul a rögzítés, visszanézés is megoldott.

Ami tényleg hiányzik, az 1-1 project végén az ünneplés, hogy "berúgjuk a gólt". De ezt úgyse az irodában csináltuk, hanem valami kocsmában. A cégemnél 4/1 van, 4 HO, 1 bent, ez több sose lesz már, mert kisebb irodába is költöztünk.

Nancsibacsi 2021.11.19. 16:49:38

@RoxyCRX: "Ez az írás azért jött létre, mert az emberek egyre inkább az olyan munkahelyeket keresik ahol van lehetőség hibrid munka végzésre."
Ez pontosan így van - nálunk a 4 nap HO, 1 nap bent pl. lehetőséget ad arra, hogy 200 km-re, faluban élő emberek dolgozzanak nekünk. Egy nap be lehet így is jönni - ok, akkor elmegy rá 4 óra oda-vissza, de ennyi elmenne akkor is heti szinten ha a szomszéd városba járna be 5-ből 5 napot.

efi 2021.11.19. 16:51:12

@Thomas P. Johnson:
Nálunk ilyen rendszer van ! :)

Nancsibacsi 2021.11.19. 16:52:28

@umleitung: Pénzzel vagy kihívást jelentő (nem mission impossible, elbaszott határidejű, hanem tényleg érdekes) feladattal mindenkit lehet motiválni, akit érdemes a cégnek megtartani. Akit ezek nem motiválnak, azoktól meg meg kell szabadulni, és ennyi.

Nancsibacsi 2021.11.19. 16:54:26

@Thomas P. Johnson: Nálunk lehet azt választani hogy minden nap bemész - ekkor van fix helyed. Ha HO-t választasz akkor heti 1 nap KELL bemenned - erre a napra automatice foglal neked helyet -, a maradék helyre meg aki akar, foglalhat magának manuálisan. És ebben az esetben oda ülsz, ahol van szabad asztal. Persze mindezt kb májustól, mert addig tuti nem megyünk be.

Visceroid 2021.11.19. 17:01:04

@RoxyCRX: Ez az írás azért jött létre, hogy az emberek irigykedjenek a kávézgató, kiskosztümös "Katikákra", akik egész nap nem csinálnak semmit, mégis háromszor-négyszer annyit visznek haza, mint a melós Józsi.

orient 2021.11.19. 18:20:26

@xyyyxyxyyxyxyyx: 100-200 évvel ezelőttig az emberek 99% othon dolgozott. Műhely, lakás, ház...nem is volt annyi idóta mint manapság. Emberek azzal töltöttek időt akik fontosak nekik, család, barátok, és nem random 20 emberrel akiket a gép dobott ki, aka "kollégák".
Iparosodással kezdődött ez a bejárogatás a gyártósorra, és corporate slave is. Látjuk hova jutottunk. tele vagyunk antiszociális idótákkal akik rádvágják az ajtót, zombiként átlépnek rajtad az utcán ha kell. AKkor inkább HO.

orient 2021.11.19. 18:33:04

Posztra is reagálva. Mellesleg ált. 100 cikk jön ki arról, hogy a HO a legszarabb dolog a világon és mennyire kontra produktív, miközben elvétve találni olyat amelyik támogatná, vagy jó oldaláról beszélne. Nem tudom szerző hol találta ezeket a cikkeket, de én egy éve nem láttam olyat ahol HO dicsérték volna. Mindenhol a szapulás megy és hogy mennyire káros, egyetlen szükséget említenek a pandémiát ami miatt kell, de előnyökröl szintes senki sem beszél.

midnight coder 2021.11.19. 19:20:13

@Visceroid: Senki nem tiltja meg Józsikának hogy egyetemre menjen és akkor õ is dolgozhat nagy pénzért homeofficeban. Amúgy egyébként egy maszek pesti villany, víz, gáz szerelõ, ács elég szépen keres, annyira ne sajnáld õket se.

Visceroid 2021.11.19. 20:37:25

@midnight coder: Ne legyél már diplomafétises, senki nem tud többet azért mert diplomás, a diploma nem ér semmit, sokkal többet ér egy jó szakmunkás jómunkásember, akkor is ha kevesebbet keres, mert több értéket állít elő. Aki kávézgat, az milyen értéket állít elő?

Mankel 2021.11.19. 20:42:08

@Visceroid: öhm az a kvzgató diplomás akinek kvézgatás közben támad egy jó ötlete 5 perc alatt több értéket teremteni mint 1000 jómunkás ember 100 év alatt.

Mankel 2021.11.19. 20:55:21

@Visceroid: arról nem is beszélve a jómunkás józsik 99,5%-a ugyannolyan lusta mint kvzgató manci csak annyira retardált, hogy egy büfészakot se bírt elvégezni.
Hülye az aki egy fizikailag megterhelő/monoton/hidegben esőben forróságban kint végzendő melót akar és nem egy körömreszelős melót egy légkondicionált irodában. Szó szerint túl hülye ahhoz hogy ilyet kapjon.
Persze nem mind van pl kiváló mester ember per szak ember de kb csak annyi ahány tényleg hasznos meg kreatív irodai dolgozó. 5% max.

Burgermeister 2021.11.19. 21:30:51

Szemelyisegfuggo a HO, nekem bejott....a legjobb.

0rdas 2021.11.20. 01:00:31

A bloggazda milyen begyöpösödött kretén :) Mint az ipari forradalom hajnalán a ludditák.

chrisred 2021.11.20. 06:06:00

@midnight coder: Igen. Akinek a felsoroltak gondot okoznak home office-ban, a többségüket a munkahelyén sem tudja elkerülni.

chrisred 2021.11.20. 06:06:55

@Visceroid: Nem a diplomáról volt szó, hanem a képzettség megszerzéséről.

Nancsibacsi 2021.11.20. 06:43:26

@Visceroid: SOHA nem fogok felnézni olyanra, akinek nincs diplomája. Az nem zavar hogy mondjuk táskákat varr, vagy traktort vezet - ilyen van, hogy valakinek nem jön be az irodai munka, és vált. De aki nem tud megcsinálni egy diplomát az simán buta és/vagy lusta. Akkor is ha ő a világ legjobb villanyszerelője - nincs miért felnéznem rá.

Nancsibacsi 2021.11.20. 06:48:12

@Visceroid: Iroda/fizikai munka témához: engem apám kivitt a szőlőbe kapálni 12 évesen, a kaszáláshoz még gyenge voltam, de a szénát nekem kellett összegyűjteni. Nem azért mert szükség volt a munkámra, hanem azért hogy idejekorán megutáljam a fizikai munkát. Én ugyanígy a 13 éves lányom kezébe nyomtam az ásót, hogy ássál - 4.2-re állt kora tavasszal biológiából, és végig azt morogta ásás közben, hogy "nem leszek paraszt, megtanulom azt a k.rva biológiát is". Év végére kitűnő lett...

Mankel 2021.11.20. 07:05:07

@Nancsibacsi: ez amúgy érdekes engem az iroda után egyre szinpatikusabb a fizikai meló. Egyszerűen hiányzik hogy ténylegesen látszata legyen annak amit csinálok. Nem csak az a tény hogy az áru eljut a ból b be. Ezek csak pontok egy térképen meg sorok egy programban.

Real_Time 2021.11.20. 08:27:08

@Exploiter: Az a helyzet hogy kinek hogy, nekem az irodában sem volt semmilyen kontaktom, tulajdonképpen még ott is cseten folyt a kommunikáció. Persze ott ki lehet menni egy cimboráddal pofázni hosszas szünetekre, csak hogy akkor meg a meló nem megy, ahogy írták is fentebb. A HO-nak több előnye van, egyedüli nehézség a család lehet amennyiben valakinek van, vagy ha lakótársakkal lakik valaki, akik szintén otthonról dolgoznak.

Exploiter 2021.11.20. 09:02:33

@Real_Time:

Hát igen, arra már elég rég rájöttem, hogy valszeg az egész országban én voltam az egyetlen ember, aki minden területen valóban élvezte az életét 2020 előtt.

William Kidd 2021.11.20. 09:47:45

@Nancsibacsi: Ez netto baromsag, hogy csak olyan emberre lehet felnezni, aki diplomas. Szamit, de nem minden esetben. Nekem inkabb tunsz ostoba sznobnak. Van egy gyerekkori baratom, aki villanyszerelo. Utana egy jo ideig hazakat epitett, mindenfele epitoipari munkat megcsinal, a burkolastol a falazasig. Utana gondolt egyet es kitanulta heggesztest vagy 10-12 fele minositese van bejarta egesz Europat nagyon sulyos osszegeket keresve. Svedorszagban egy hoeromu csorendszeret heggesztettek, a rontgen egy mm hibat, buborekot nem talalt a honfitarsaink munkajaban, a kivitelezo nemet volt. Maximalis megbecsulest kaptak. Volt olyan, hogy meglatogattam epp egy csonakot epitett, horgaszathoz. Maskor a hiper-szuper legforgatos tegla kemencejeben sutogetunk, amit o epitett, a ket kezevel. Amikor mi ujitottuk a lakast, ot akartam mindenkepp elhivni, vartam is egy evet, mert o az all in one. Barmit megcsinal, remekul. Es nem diplomas, nekem tobb annal.

midnight coder 2021.11.20. 10:14:18

@William Kidd: Nem csak a diplomásra lehet felnézni. Semmi baj nincs azzal, ha valaki mondjuk villanyszerelô. A gond ott van, amikor a betanított munkás jómunkásember sír hogy milyen szar neki, pedig nélküle megáll a világ. Mintha anno azért nem végezte volna el a nyolc osztályt mert üldözte a hivatástudat hogy mûanyag kertitörpét rakjon össze az üzemben.

Alick 2021.11.20. 11:23:56

@Nancsibacsi: Önmagában semmit nem jelent/ér, ha valaki kiseggeli az egyetemet és mondjuk könytár és büfé szakon ír egy szakdogát a leszbikusok párzási szokásairól.
Ugyanakkor a mondabeli Larrison-beszéd alapvető igazsága, hogy az amerikai IT-s nagyvállalatok alapítói közül legtöbben nem fejezték be az egyetemet, már rájöttek hogy fontosabb dolgot is tudnának csinálni.
Vagy nézzük azt, hogy folyamatos továbbképzések, tanulás nélkül a több évtitzeddel ezelőtti diploma sok szakmában annyit se ér, mint a papír, amire nyomtatták.
Lehet, hogy kvalifikált szakmunkások többet tanultak életükben, mint az aki egyszer éppen elvégzett egy felsőoktatási intézményt és azóta is abból próbál megélni.

chrisred 2021.11.20. 11:29:41

@Alick: "Ugyanakkor a mondabeli Larrison-beszéd alapvető igazsága, hogy az amerikai IT-s nagyvállalatok alapítói közül legtöbben nem fejezték be az egyetemet, már rájöttek hogy fontosabb dolgot is tudnának csinálni."

Egy vállalkozás irrányításához nyilván más képességek kellenek, de akkor azt is bele kell számítani, sokból csak keveseknek sikerül. Azokról nyilván kevesebb szó esik, akik ugyanígy minden végzettség nélkül bebuktak a válallkozásukkal, majd a híd alatt végezték.

Irbisz 2021.11.20. 15:34:42

@midnight coder: jól összeszedett válasz. A posztot iró kolléga egyébként alighanem a kontrollmániás főnönkök félelmeit szedte össze, akik nem tudnak ott lihegni a beosztottak nyakában és nem tudják őket annyira közvetlenül bombázni a hihetetlenül "értékes" ötleteikkel. Esetleg az irodaház bizniszben mozogva érthetően nem örül a trendnek :). de legalább telerakta feltételes móddal amit irt.
Nálunk sok miunkakörben a távmunka választható lett a legkülönbözőbb otthoni/irodai időfelosztásokban, az 5/0-tól a 0/5-ig, a mukaszerződések is ennek megfelelően módositva lettek. Egy év tapasztalatai után ennek különösebb kockázata nincs, a fő pü-i, műszaki és ügyfélelégedettségi KPI-ok kb. nem változtak (ami igen, az se a home office-tól) és a dolgozói elégedettség nőtt. Az ingatlanüzemeltetési költségek csökkentek, mig a messze legnagyobb megtakaritási tétel, nincs szükség új irodaház bérlésére, ami azért már szabad szemmel is látható összeg lett volna.

Atpat 2021.11.20. 18:43:23

@Irbisz: mégha a posztoló kolléga félelmeket szedegetett tt volna össze, de csak a blog.vantagecircle.com/disadvantages-of-working-from-home/ cikket fordítgatta le, szolgaian.

Simon Géza 2021.11.20. 19:19:04

@Alick: "Lehet, hogy kvalifikált szakmunkások többet tanultak életükben, mint az aki egyszer éppen elvégzett egy felsőoktatási intézményt és azóta is abból próbál megélni."

Igen, az igaz, hogy nem mindenki értelmiségi, akinek diplomája van. De azért itt a nagy szaki-hypeolás mellett ne feledkezzünk már meg azokról, akik ugyan nem építenek kandallót saját kezűleg és kb. semmilyen szakmunkát nem tudnak elvégezni, cserébe mondjuk tudnak annyit matekból-fizikából-kémiából-biológiából-pszichológiából-stb., hogy azzal nagyon is hozzájárulnak a világ működtetéséhez. Mert mondjuk egy segítő gyerekpszichológus munkája sok seggelést és látszólag haszontalan tudásnak látszó dolog megtanulását igényelte, ellenben a csodaszaki sérült-beteg gyerekének csinál elviselhetőbb életet. Vagy eleve akár egy óvónő, aki 15-20 gyereket próbál akkor is ellátni, amikor legszívesebben senkihez nem szólna egész nap. Na és mind ezt olyan kevés pénzért, amiért a szaki le sem hajol.

Az élet iskoláját meg mindenki elvégzi valamilyen "szakon", azzal kár érvelni, hogy milyen sokat tanulnak a szakik. Más is tanul.

#szájbergyerek# 2021.11.20. 20:09:04

Meg a zapádf@szát...
Nem hiányzik a láblógatós, elnyújtott ebéd-, cigi-, kávészünetet tartó kollégák látványa. Az állandó sírás azért hogy az ő semmi munkájukért kétszer annyi fizetés volna jogos. Inkább lemondok a társaságról.
Már az is motivál, hogy nem vagyok egy légtérben velük.
Meg hogy most már egyenletesebben oszlik el a munka, mert jobban feltűnik ha valaki kummant.
Asztal, szék van otthon, ráadásul kényelmesebb, mint az irodai. Sőt még a kávé is finomabb.

DFK 2021.11.21. 06:04:28

Na most ehhez képest egy facility management konferencián azt ecsetelte egy osztrák előadó, hogy szerintük a HO mennyivel hatékonyabb, mint az irodai munka.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.21. 06:56:02

@midnight coder: " a balra ülõ szomszéd egy indiánt idomít a világ túlsó oldalán" - ezen beszartam. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.21. 06:59:10

@midnight coder: Remek meglátásaid vannak ebben a témában, akkor a világ dolgaiban miért nem?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.21. 07:02:39

@midnight coder: Hát az biztos. A hazai cégek brutál szarok. A multi meg kizsákmányol. Kivéve ha nélkülözhetetlen a szakértelmed - már ha tudják - mert akkor a tenyerükön hordoznak. Ez igaz mindkét helyen, mert tudják hogy qrva nagy gebaszt van ha nincs aki képes a memóriában körül nézni, miért állt fejre az egész szarság. És ez a régi rendszerekre fokozottan igaz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.21. 07:13:13

@Visceroid: Bocsi, de én exportra termelek, külföldről euróban fizetnek az alkalmazómnak. Biztos lehetsz benne, hogy ez több mint egy szaki munkaerejének haszna. A diploma lenézése pedig nem túl szép. Azért csinálj végig egy BME villamosmérnök szakot és majd becsülni fogod a diplomát! Sok egyéb komoly diploma van, de azok egy részéhez segg kell, lásd a jogi diplomák.

midnight coder 2021.11.21. 07:55:44

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A hazai céggel az a baj, hogy általában a vezér vagy egy nagyon jó szaki aki viszont ettôl nem lesz jó vezér,vagy olyan aki alulról küzdötte fel magát, sok-sok hátsón át. Amúgy szerintem ez a magyar cége versenyképtelenségének egyik fô oka.bA többi meglátásomról: ne legyen igazam!

midnight coder 2021.11.21. 08:03:18

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Amúgy az indiánoknál van sok okos is, csak az ottani cégek simán eladják a kecskepásztort is informatikusnak. Volt hogy hónapokig dolgoztunk mert a kicsi indián nem azt az sql- scriptet futtatta le a prod db-n amit kellett volna, és volt hogy azért lett élesbe állítva egy verzió, mert a test adatbázist összekeverték a proddal.

tomfree 2021.11.21. 09:20:06

HO hátránya, hogy a multiban az amúgy nulla értéket képviselő és semmilyen érdemi munkát nem végző kollégák és csoportvezetők vég nélküli csetekben fárasztanak és tartanak fel az érdemi munkámban. Amikor még bejártunk, ezek az emberek elvoltak a kávé-büfé-cigi-meeting-call körben a maguk napi 1-2 órás értéktelen munkájukkal, most hogy leszűkült minden emberi kontakt megtalálnak olyanokat is, akik nem kíváncsiak rájuk.

tomfree 2021.11.21. 09:27:17

@Nancsibacsi: 1. Nincs zavaró csevegés, telefonok, stb. - pont ez az, hogy simán hívnak mobilon bármikor legyen az szabadnapom, este, ebédszünet mert úgy is ott vagy a laptop mellett, ugorj már be a rendszerbe egy 5 percre.
2. Nincs furkálódás. Akivel nem dolgozom úgy itt hagyja a céget, hogy észre se veszem csak 1 év múlva. - ráér a sok semmirekellő és céges cseten zsibbasztanak amit munkaidőben ki se lehet kapcsolni fegyelmi nélkül. Anélkül hogy érdekelne nyomják rám a rohadt diétájukat, beteg a gyerek, hogy csalja a férjét meg ilyen számomra érdektelen dolgokat miközben engem meg elönt a munka.
3. Van nyugalom, lehetőség mélyebb problémákon gondolkozni. - a multi annyira kitapos, hogy sokszor mosdóra sincs időm menni munkaidőben, nem hogy filozófiai kérdésekről tűnődjek. Mindent mérnek, múltkor számon kérték miért nem küldtem ki mailt egy órán keresztül és mit csináltam akkor.

midnight coder 2021.11.21. 10:05:45

@tomfree: Szar helyen dolgozol. Nálunk a globális chaten hetente egy post van. A teamesen meg csak a meló. A fõnökök egyszer hívnak félévente hogy hogy érzem magam, úgy 5-10 perc, de ez régebben is volt.

élveteg 2021.11.21. 10:15:10

Motíváció? A legjobb motiváció a pénz Nálunk mindent de az égegyadta világon mindent mérnek az irodai dolgozók melóját is de a főnökünkét is Aztán az éves teljesítményértékelés alapján kapja mindenki az évi bonuszát meg a következő évi fizetésemelés mértékét is az határozza meg Nincs is gond a motivációval Van egy alsó határ ami alá nem lehet bemenni Ha igen egyszer szólnak mégegyszer is harmadszorrá már a búcsúszó jön

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2021.11.21. 10:22:50

@Nancsibacsi: És ha 4-est kap bioszból, őstermelő vált volna belőle?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.11.21. 11:49:43

@midnight coder: Azért nálunk is simán eladják a büfészakos bölcsészt senior systemprogrammernek, aztán csodálkozás van amikor elvesznek adatok.

chrisred 2021.11.21. 12:43:08

@tomfree: "1. Nincs zavaró csevegés, telefonok, stb. - pont ez az, hogy simán hívnak mobilon bármikor legyen az szabadnapom, este, ebédszünet mert úgy is ott vagy a laptop mellett, ugorj már be a rendszerbe egy 5 percre."

Ha a szabadnapodon is hívnak, akkor teljesen mindegy, hogy egyébként otthon vagy a munkahelyeden dolgozol. Egyébként a mobil már szabadságot ad a hivatali íróasztalon lévő vonalas telefonhoz képest.

Visceroid 2021.11.21. 14:37:51

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Miért, mit kell csinálni egy diplomához, bulizni meg kúrni a csajokat? Olyat bárki tud. Magolni is. Napról napra viszont termelni, húzni az igát, adót fizetni, igaz magyarnak lenni, na AZ teljesítmény!

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2021.11.21. 16:40:23

@Visceroid: Attól függ, hogy mit melózik Józsi. Egy háztartási gép szerelő, vagy egy vízvezeték szerelő elég durva összegeket tud megkeresni jórészt adómentesen.

xyyyxyxyyxyxyyx 2021.11.21. 19:50:46

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nézőpont kérdése. A nyájtagok valószínűleg így gondolják, a barátaim meg nem. De ahogy írtam, teljesen megértem a hozzád hasonlók véleményét is.
süti beállítások módosítása